onsdag 25 februari 2009

Chans att vinna hos:

Du klickar på här !
Lycka till!


tisdag 24 februari 2009

Svissch … i förbifarten.....

Så såg jag en utmaning hos VONNAPONNA och jamen så, jomenvisst då kör vi då. Och så här ska det visst vara för den som vågar:

1. Länka till den som har utmanat dig.

2. Berätta sju sanningar om dig själv.

3. Utmana några personer i slutet av ditt inlägg, om du vill.

4. Kommentera hos personerna som du utmanat.


Alltså, 7 vågade sanningar om mig? OK!

1. Jag har aldrig varit i Paris.

2. Jag vägrar följa s.k. dokusåpor eller förnedrings-TV.

3. Jag har svårt för missunnsamma, falska och rigida människor.

4. Jag är inte rädd för spindlar, tvärtom och jag gillar många olika djur.

5. Jag är numera en stolt icke-rökare, slutade för sådär halvåret sedan

6. Jag kan inte spinna garn.

7.Jag är väldigt kär i min egen sambo.



Ja värre än så blir det inte, i alla fall just nu.
Så då till vilka jag vill utmana, är ju själv ganska ny i bloggosfären men hör upp nu i alfabetisk ordning kommer några bloggvänner, som jag själv följer, vackert på rad som jag vill utmana och då väljer jag (nyfiken som jag är) den ”svintuffa” BLYGA KILLEN STICKAR , Loppan som är PYSSELBEROENDE? och tant Maria . Alltså en trio som ska veta att det är frivilligt men vore kul om någon av er….. antager utmaningen, detta sagt med en djup hövisk nigning.

Det var ett tag och lite till sen sist….

Och ja, vad kan jag säga annat än att tiden flyr - snabbare än blixten och prioriteringshögarna blir inte mindre, snarare tvärtom.

Sedan sist - hm det är cirkus ju en hel vecka som förflutit och vad var det nu som hände sist - jo jag skulle logga in på blogger och det ville sig inte alls. När jag väl kom in så funkade det inte att skriva. Teknikens under äro många och nu funderar jag lite på hur tillförlitliga är egentligen servrarna och funktionerna hos blogger? Enligt vad jag sett är jag inte ensam om att ha haft krångel. Jag fick ju i torsdags med posten några fina nystan och gott te (som jag dessvärre för förkyldig äddu inte kuddat smaka fullt ut) och när jag skulle publicera inlägg och bild så blev det till intet, fatta svärorden som flög omkring här. Lugnare nu så få se .... Inte de bästa verktyg här ur redigeringssynpunkt men, men en liten lagomstor bild.






Än en gång tack till min Garn&Te-vän VONNAPONNA Fick nästan hicka av överraskning när jag meddelades av avsändaren att nåt ytterligare ska komma med posten, jo det blir extra roligt att se vad mera som skall landa här avsänt från småländska höglandets vackra trakter.




Och inte att förglömma - en för jag har ju fått meddelande vem som nu är min hemlis-vän och sitter någonstans i vårt avlånga land och stickar samt lär sig spinna mellan varven - jo, jo har smygläst lite minsann. Ska bli riktigt kul att börja plocka ihop och skicka lite småspännande paket. Näh’ nu dags försöka komma till nån slags ro för morgondagen är ett enda långt pass som går i ett kör till natta igen. Panta rei -sticka med ro och varva lugnt.

måndag 16 februari 2009

Hemlis 5 - Ett smått kul uppdrag



Läste nu på stickameras sida att det snart kommer besked om vem jag skall smyga till lite godsaker de närmast månaderna. Smått kul grej.


Här är Hemlisfrågorna & mina svar

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Ja det är utan tvekan olika slags ull och ullblandningar framförallt med andra naturmaterial som silke, bambu, viskos, hampa, lin och nässlor. Är inte nån kompis med akrylgarn, inte ens när det gäller det som kallas
fri form. Då kan det vara av garn av all möjlig olika tjocklek och form som tänkas kan, kolla gärna tänket hos Prudence Mapstone.

2. Vilka är dina favoritfärger?
Ickefärgen svart finns alltid på första plats och eftersom jag också gillar olika färger och inte, förutom svart, direkt favoriserar så går det mesta. Mycket hänger på nyans och säger jag t.ex. grön så ber jag, tänk efter själv hur många gröna nyanser man ser i naturen (oavsett årstid) inte är det lätt.
Gör ett försök: midnatts- indigo- och koboltblå, plommon, violett och lila, oliv-, army- och lime- och lindblomsgrön, vinröd och röd, mörk rosa, mörk orange, ochra, senap och lejongult, brunt och från mörk grafitgrått hela skalan mot äggskalsvitt …

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Alla färger har sin plats i olika sammanhang men personligen fixar jag inte kalla ljusa pasteller eller kalla gula, petrol och turkosa färger.

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Sedan Knit Pro’s Symfonie Wood gick att köpa här så är jag överförtjust i deras rundstickor med två olika sticklängd och flertal variationer i kabellängd. Är nickelallergisk så det blir med förkärlek att jag använder stickor av trä eller bambu. Givetvis behövs det ibland kortare som strump- eller vantstickor och det är riktigt kul att sticka små projekt med dominostickor. Gillar Magic loop-teknik och stickar då helst med två rundstickor så det krävs allt ett nätt litet lager. Hihi – de har också kroknålar….

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Befinner mig nog någonstans på skalan mittemellan på väg mot avancerad. Började sticka seriöst när jag gick de sista åren i grundskolan och med ett kortare uppehåll var jag snart igång igen. Flyttade hemifrån mycket tidigt och stickningen blev något av en passion. Sedan kom jag in i ett ökat intresse för klädsömnad och tror jag lämnade stickandet helt -92 för just sömnad.
Så fick jag sensommaren 2007 för mig att det nog var dags att sluta röka men funderingarna irrade kring vad jag skulle sysselsätta händerna med. Ett stort tyglager fanns till att klippa ut och bli qviltbitar? Så kom gubben och klagade för ”femtielfte” gången och påtalade om ärmlängden i en köpt stickad bommullströja (skomakarens barn och skräddarens kärring, ja ni vet…). Satt just då vid datorn och, lätt irriterat, skrev jag in ordet stickmönster i google’s sökfönster…. Jo det kan man kalla att göra entré på ett bananskal till en fantastisk Magic Carpet Ride och, ja jisses, resan bara fortsätter…. De enda stickor jag då hade kvar var ett par i bambu och ett vackert par i rosenträ med pärlemorintarsia i topparna.

6. Dricker du kaffe? Te?
Dricker både kaffe (Zoega grön) och när andan faller på och lustarna så kräver blir det en god kopp te.

7. Är du allergisk mot något?
Är väldigt allergisk mot nickel. Superkänslig för starka dofter klarar inte av rökelsepinnar eller aromaljus. Är laktosintolerant så jag måste läsa innehållsdeklarationer och ta det försiktigt med sådant som innehåller vasslepulver och lactos.

8. Vilken slags musik tycker du om?
Det mesta går hem, dock absolut inte Carola, schlager eller dansband. Beroende på humör och sysslor blir det klassiskt, äldre jazz, soul, country-bluegrass, alt country, indie, punk, folk, progg, reggae eller hårdrock. Hyser en mycket stark förkärlek för all blues och bluesrock.

9. Favoritgodis? Alla kategorier är choklad av hög kvalité. Ska inte förneka att det slinker ner en och annan Ahlgrens bil, men då jag måste försöka nå målet att bli av med slutarökaprocessens orsakade extrakilon så försöker jag hålla mig från godis.

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Krokar en del och virkar lite ibland men ännu överväger stickningen. Skulle gärna syssla med decoupage lite mera och sy också men mesta tiden går åt till att binda garn, och så förstås pluggandet och arbete i företaget ska också hinnas med.11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...
Svårt säga, beror mycket på humöret och inspirationen. Har aldrig skrattat så mycket under en stickning som när jag på första given lyckades lägga upp en moebius-stickning i Scribble Lace efter
Ingrids mönster och fick den att funka. Det lär bli flera moebiusar.

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Nej.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
Ja, vad förutom redan bokade projekt – hm nåt intrikat men ändå modest som en spetssjal i svart.

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?
Ja det händer att jag gör, precis över handled är vä 16,5 och hö 17cm därifrån och 4 cm längre upp mot armbåge är måtten vä 18 och hö 18,5.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
Det är ok, går fort och blir i regel fint.

16. Stickar du sockor?
Det var det länge sedan jag gjorde och i kön av WIP’s och bokade projekt finns en och annan ”over knee” strumpa stickad från tån uppåt.

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
Fotstorlek för skor egentligen 37,5 men kraftig utveckling av hallux valgus gör att jag och Kalle Anka kan dela skor, fniss, i alla fall så i väntan på operation. Fotlängd är 24cm, omkrets vä 23,5 och hö 24cm.

18. När fyller du år?
16 augusti.

19. Stickar du med pärlor?
Ja och när det händer är det riktigt kul, gillar ibland att blanda pärlsorter i stickningen. Har stickat med Rocaille och Seed Beads samt olika glaspärlor, halvädelsten och swarovski. Med odlade sötvattenpärlor är det inte lämpligt. De kan färga av sig.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Är något av en naturvetenskapsintresserad litteraturvetare så vad ska jag säga om det? En intressant teoretiker kan vara nog så hippt, liksom fakta om natur, fåglar, historia, forna kulturer, eller en statlig utredning om något som verkligen intresserar mig. ÄR nog smått knäpp på området men så är det bara. Väljer i de flesta fall hellre romaner före deckare, men mycket beror på författaren. Läser gärna romaner från kulturer utanför den vita och västerländska.


Vill du berätta mer om dig själv så får du gärna göra det!
Okej, gör ett försök. Gillar att se teater- och gå på live-musik därför att det är nåt speciellt i mötet med och upplevelsen av det som sker på scen. Går själv på teatern om ingen annan vill gå med. Det finns en fin bluesförening i stan där vi brukar bli bortskämda med mycket bra live blues, vårens program lovar gott.
Kopplar gärna av och joggar hjärnan med sudoku, och ibland läser jag bloggar om stickningsrelaterat på andra språk (förutom engelska så blir de finska, tyska, spanska och franska).
Försöker vara vän med miljön och matar fåglar. Recyklar det mesta, om jag kan och skulle gärna kompostera mera från hushållet men det krävs speciella kärl i stadsområde för sådant. Har en trädgård som behöver ett rejält lyft kommande säsong, två års låt-gå-för-vädret-var-inte-med-när-jag väl hade tid har satt sina spår. Det ska, om jag får välja som jag nu vill, bli lite rejälare omdaning och en funderare på växtval och sandjord är så lämpligt. Kanske hittar vi äntligen rätt sorts trädgårdsförråd att installera på den färdiga plattan i år…
Ja vad mera, jo, jag gillar promenader i skog och mark eller längs västerhavet när det blåser vita gäss på vågorna. Det är en viss grej att komma inomhus och ta en varm kopp te och kanske, om riktigt frusen om näsan, också en liten Speyside. Är sambo med världens bästa Nilsson – Och som tidigare sagt, mycket tack vare honom som jag åter började sticka och på så sätt nu tagit mig ända hit.

söndag 15 februari 2009

Ord och bild och bild på ord

Vad göra när man inte lyckas få kameran att fungera? Hade ju gärna visat lite bild på ett pakethörn eller så…. Men lyckan vände, till stor del, för från Gotland och Visby kom följande trevliga meddelande i min mejlkorg i går:

"Vilka härliga garner, har aldrig provat något av dem, men läst om och suktat efter dem!
Härliga färger och gott te dessutom, mannen blev väldigt förtjust över att det var Earl grey!

Tack så mycket för ett härligt paket som värmde gott i vinterkylan, you made my friday!!

Tyvärr har jag ingen fungerande digitalkamera så det blir ingen bild hos Stickamera :-(

Med önskan om en trevlig helg!

Maria L"


Garnhärvan har en del av mina absoluta favoritgarner och därifrån kom de garner min mottagare av Garn&Te3 fick i sitt paket.

Förstå att jag blev glad, det var ju så roligt att höra och det fick liksom solen att skina lite extra hela resten av dagen.



torsdag 12 februari 2009

Inte riktigt som en ville eller trodde ... men kanske så här ......

... kommer det att funka nu då? Autodidakt nerdissa, härmed myntad självpåtagen titel, fick först streck i räkningen när jag skulle paketera garn och te etc. som ska skeppas till en mottagare ¨på Gotland.

Det inköpta läckert ceriseröda omslagspappret visade sig vara en genomskinlig folie, hrrrm-hrrm... Vaaa??? Snabbt upp i garderoben och kolla, nää bara julpapper... Vidare till nästa garderob där alla "bra att ha papper för decoupage" ligger och där fanns ett recyklat roligt prickigt presentpapper. Hm, måste prova! Mina tankar var inne på tyll och prickig taft - och jojo, fick ihop det till slut. Nu ser det nästan ut som paketet är inslaget i ett slags småfräckt prickigt lacktyg, ett lacktyg som bär tankarna till en anstrykning av distorsion i ett väl avvägt SRV-riff - jo, jo och ett enkelt snöre i passande blå färg ombundet, ligger färdigt för att strax åka ner i en jyffypåse och postas.

Nästa streck eller snubbeltråd, alltså förstå rätt nyss nämnda, hittar inte batterierna till kameran, pffft.... men jag hade inte haft nåt emot sådant paket själv ;-). Gubben kom nyss och berättar att de sitter i en annan gizmo, najs.

Och så det där med att länka i bilder där jag vill ha dem.... Ergo: en del kvar att lära.
Nu bär det iväg till posten ta-da.

onsdag 11 februari 2009

Även jag

Så har även jag kommit på att det kan vara kul med en blogg. Har tidigare menat att jag haft för lite tid för eget bloggande och när jag så kommer på att det inte finns ett tidskonto att hämta ut mera tid, för det är inget som förräntar sig och därmed inte lönt att bedriva bankverksamhet för, så gör jag ett försök att blogga i alla fall. Efter den kvasifilosofiska vändningen så säger jag:

Välkommen in!
Bloggen har jag döpt till Stickor och stenar och det kommer mest att handla om stickrelaterat och smått amatörfilosofiska funderingar kring det som hör till, och kanske sker kring konsten att binda garn.