måndag 16 februari 2009

Hemlis 5 - Ett smått kul uppdragLäste nu på stickameras sida att det snart kommer besked om vem jag skall smyga till lite godsaker de närmast månaderna. Smått kul grej.


Här är Hemlisfrågorna & mina svar

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Ja det är utan tvekan olika slags ull och ullblandningar framförallt med andra naturmaterial som silke, bambu, viskos, hampa, lin och nässlor. Är inte nån kompis med akrylgarn, inte ens när det gäller det som kallas
fri form. Då kan det vara av garn av all möjlig olika tjocklek och form som tänkas kan, kolla gärna tänket hos Prudence Mapstone.

2. Vilka är dina favoritfärger?
Ickefärgen svart finns alltid på första plats och eftersom jag också gillar olika färger och inte, förutom svart, direkt favoriserar så går det mesta. Mycket hänger på nyans och säger jag t.ex. grön så ber jag, tänk efter själv hur många gröna nyanser man ser i naturen (oavsett årstid) inte är det lätt.
Gör ett försök: midnatts- indigo- och koboltblå, plommon, violett och lila, oliv-, army- och lime- och lindblomsgrön, vinröd och röd, mörk rosa, mörk orange, ochra, senap och lejongult, brunt och från mörk grafitgrått hela skalan mot äggskalsvitt …

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Alla färger har sin plats i olika sammanhang men personligen fixar jag inte kalla ljusa pasteller eller kalla gula, petrol och turkosa färger.

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Sedan Knit Pro’s Symfonie Wood gick att köpa här så är jag överförtjust i deras rundstickor med två olika sticklängd och flertal variationer i kabellängd. Är nickelallergisk så det blir med förkärlek att jag använder stickor av trä eller bambu. Givetvis behövs det ibland kortare som strump- eller vantstickor och det är riktigt kul att sticka små projekt med dominostickor. Gillar Magic loop-teknik och stickar då helst med två rundstickor så det krävs allt ett nätt litet lager. Hihi – de har också kroknålar….

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Befinner mig nog någonstans på skalan mittemellan på väg mot avancerad. Började sticka seriöst när jag gick de sista åren i grundskolan och med ett kortare uppehåll var jag snart igång igen. Flyttade hemifrån mycket tidigt och stickningen blev något av en passion. Sedan kom jag in i ett ökat intresse för klädsömnad och tror jag lämnade stickandet helt -92 för just sömnad.
Så fick jag sensommaren 2007 för mig att det nog var dags att sluta röka men funderingarna irrade kring vad jag skulle sysselsätta händerna med. Ett stort tyglager fanns till att klippa ut och bli qviltbitar? Så kom gubben och klagade för ”femtielfte” gången och påtalade om ärmlängden i en köpt stickad bommullströja (skomakarens barn och skräddarens kärring, ja ni vet…). Satt just då vid datorn och, lätt irriterat, skrev jag in ordet stickmönster i google’s sökfönster…. Jo det kan man kalla att göra entré på ett bananskal till en fantastisk Magic Carpet Ride och, ja jisses, resan bara fortsätter…. De enda stickor jag då hade kvar var ett par i bambu och ett vackert par i rosenträ med pärlemorintarsia i topparna.

6. Dricker du kaffe? Te?
Dricker både kaffe (Zoega grön) och när andan faller på och lustarna så kräver blir det en god kopp te.

7. Är du allergisk mot något?
Är väldigt allergisk mot nickel. Superkänslig för starka dofter klarar inte av rökelsepinnar eller aromaljus. Är laktosintolerant så jag måste läsa innehållsdeklarationer och ta det försiktigt med sådant som innehåller vasslepulver och lactos.

8. Vilken slags musik tycker du om?
Det mesta går hem, dock absolut inte Carola, schlager eller dansband. Beroende på humör och sysslor blir det klassiskt, äldre jazz, soul, country-bluegrass, alt country, indie, punk, folk, progg, reggae eller hårdrock. Hyser en mycket stark förkärlek för all blues och bluesrock.

9. Favoritgodis? Alla kategorier är choklad av hög kvalité. Ska inte förneka att det slinker ner en och annan Ahlgrens bil, men då jag måste försöka nå målet att bli av med slutarökaprocessens orsakade extrakilon så försöker jag hålla mig från godis.

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Krokar en del och virkar lite ibland men ännu överväger stickningen. Skulle gärna syssla med decoupage lite mera och sy också men mesta tiden går åt till att binda garn, och så förstås pluggandet och arbete i företaget ska också hinnas med.11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...
Svårt säga, beror mycket på humöret och inspirationen. Har aldrig skrattat så mycket under en stickning som när jag på första given lyckades lägga upp en moebius-stickning i Scribble Lace efter
Ingrids mönster och fick den att funka. Det lär bli flera moebiusar.

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Nej.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
Ja, vad förutom redan bokade projekt – hm nåt intrikat men ändå modest som en spetssjal i svart.

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?
Ja det händer att jag gör, precis över handled är vä 16,5 och hö 17cm därifrån och 4 cm längre upp mot armbåge är måtten vä 18 och hö 18,5.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
Det är ok, går fort och blir i regel fint.

16. Stickar du sockor?
Det var det länge sedan jag gjorde och i kön av WIP’s och bokade projekt finns en och annan ”over knee” strumpa stickad från tån uppåt.

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
Fotstorlek för skor egentligen 37,5 men kraftig utveckling av hallux valgus gör att jag och Kalle Anka kan dela skor, fniss, i alla fall så i väntan på operation. Fotlängd är 24cm, omkrets vä 23,5 och hö 24cm.

18. När fyller du år?
16 augusti.

19. Stickar du med pärlor?
Ja och när det händer är det riktigt kul, gillar ibland att blanda pärlsorter i stickningen. Har stickat med Rocaille och Seed Beads samt olika glaspärlor, halvädelsten och swarovski. Med odlade sötvattenpärlor är det inte lämpligt. De kan färga av sig.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Är något av en naturvetenskapsintresserad litteraturvetare så vad ska jag säga om det? En intressant teoretiker kan vara nog så hippt, liksom fakta om natur, fåglar, historia, forna kulturer, eller en statlig utredning om något som verkligen intresserar mig. ÄR nog smått knäpp på området men så är det bara. Väljer i de flesta fall hellre romaner före deckare, men mycket beror på författaren. Läser gärna romaner från kulturer utanför den vita och västerländska.


Vill du berätta mer om dig själv så får du gärna göra det!
Okej, gör ett försök. Gillar att se teater- och gå på live-musik därför att det är nåt speciellt i mötet med och upplevelsen av det som sker på scen. Går själv på teatern om ingen annan vill gå med. Det finns en fin bluesförening i stan där vi brukar bli bortskämda med mycket bra live blues, vårens program lovar gott.
Kopplar gärna av och joggar hjärnan med sudoku, och ibland läser jag bloggar om stickningsrelaterat på andra språk (förutom engelska så blir de finska, tyska, spanska och franska).
Försöker vara vän med miljön och matar fåglar. Recyklar det mesta, om jag kan och skulle gärna kompostera mera från hushållet men det krävs speciella kärl i stadsområde för sådant. Har en trädgård som behöver ett rejält lyft kommande säsong, två års låt-gå-för-vädret-var-inte-med-när-jag väl hade tid har satt sina spår. Det ska, om jag får välja som jag nu vill, bli lite rejälare omdaning och en funderare på växtval och sandjord är så lämpligt. Kanske hittar vi äntligen rätt sorts trädgårdsförråd att installera på den färdiga plattan i år…
Ja vad mera, jo, jag gillar promenader i skog och mark eller längs västerhavet när det blåser vita gäss på vågorna. Det är en viss grej att komma inomhus och ta en varm kopp te och kanske, om riktigt frusen om näsan, också en liten Speyside. Är sambo med världens bästa Nilsson – Och som tidigare sagt, mycket tack vare honom som jag åter började sticka och på så sätt nu tagit mig ända hit.

5 kommentarer:

Johanna sa...

Tack för kommentaren i min blogg!

Jo, jag vet vad som kan frodas i en disktrasa, därför byts de rätt ofta här hemma och det är ju varken billigt eller miljövänligt. Med lukten menade jag den som redan finns i trasorna när man köper dem, tycker de luktar illa redan då, fast på ett annat sätt än om trasan är gammal och välanvänd.

Stickfantomen sa...

Tack själv, svarade på din blogg ...
...men kom också på att de flesta trasor faktiskt kan kokas = något längre hållbarhet, alltså ett miljövänligare alternativ ;-).
Sticka med ro & ha det gott.

vonnaponna sa...

Hej min tevän, vad kul att du gillade garnet. Tyväörr glömde jag lägga i en grej till så det kommer lite post från mig igen.
Och är det gäller balkläningen så är det inte trådriktningen som är problemet utan att det är så många foder- och mellanläggsdelar. Men det är på god väg att lösas, vi har förenklat mönstret så livet är nästan klart. Ha det gott och var rädd om dig. vonna

Stickfantomen sa...

Tack goa Vonne, men vad säger du , ska jag få ännu mera... ojoj så spännande!
Bra att det verkar lösa sig med klänningen. I Haute Couture är "underredet" lika viktigt som finishen. Nu ska jag prova det härlig doftande te som jag fick.

Hemskapat sa...

Hej!
Ta chansen att under en inspirerande helg i natursköna Waxholm prova på grunderna i tvåändsstickning den 22-23 Maj!
Vi lär dig grunderna, och att sticka olika slags mönster med hjälp av grundmaskorna.
För mer info besök www.stickkurs.se

Medlemmar i sticka.org erhåller 10% rabatt på kursavgiften!

Varmt välkommen önskar
Agneta Byers
&
Marie-Louise Ullman